Gratis verzending in België vanaf € 59,-

Over ons

Gediplomeerd proever

Olijfwinkel biedt u oergezonde en verrukkelijke olijfolies aan. Zowel als enige importeur van de Griekse Vafis, de Toscaanse Pruneti als verdeler van de Spaanse Oro Del Desierto in België en Nederland. Allen een wonder van verfijnde smaak, als vloeibaar goud. Welkom bij Belgiës enige gediplomeerde olijfolieproever/sommelier.

Philippe Bruyninckx

Historiek

Kiem werd gelegd 25 jaar geleden

Het is nu zo'n 28 jaar geleden dat we voor het eerst voet zetten op Kreta, het grootste eiland van Griekenland. We waren meteen onder de indruk van de prachtlandschappen en de sympathieke bewoners. Ook de Kretenzische gastronomie veroverde heel snel ons hart. Hoe eenvoudig een Greek salad ook mocht zijn, er was iets mee. Iets dat de smaak van de eerlijke ingrediënten erin net dat tikkeltje extra gaven. Wat we op ons bord vonden, bleek vaak zelfgekweekt en kwam uit eigen tuin of stal. Dat op zich maakte al een duidelijk verschil. Maar er moest nog een andere factor zijn. Iets dat de smaak van deze eerlijke producten versterkte. Een of andere smaakverbeteraar? Wat was het toch? We braken er ons het hoofd over.

Het geheim achter die verrukkelijke smaak?

Dat geheim bleek olijfolie te zijn. Niet zomaar gewone olijfolie, maar eentje met een eerder gele kleur. Hoorde olijfolie niet groen te zijn? En waarom rook de hele taverna - Grieks voor restaurant - niet naar olijfolie? Naast koude bereidingen werden alle gerechten ook in de olie gebraden en gebakken. En toch rook het er zo heerlijk, alles smaakte zo verrukkelijk. We waren verkocht. Aangezien we de zon niet konden meenemen, staken we gauw wat flessen olijfolie in onze koffer. Niet ons allerbeste idee ooit, dat geven we grif toe. Een van de flessen brak en de wasmachine mocht bij thuiskomst overuren draaien. Maar gelukkig hadden we nog enkele exemplaren over. Alles wat de volgende weken in onze keuken passeerde, kreeg de volle laag - olijfolie weliswaar. Veel te snel waren we door onze voorraad heen. Nergens vonden we olie die nog maar in de buurt kwam van de smaak van die Griekse olie.

Vervolgreizen en smeekbedes

Kreta had ons hart gestolen en de volgende vakantie gingen we er weer naartoe. Het eiland bleek nog steeds hetzelfde paradijs als het jaar ervoor. Weer werden we omvergeblazen door die overheerlijke smaken, en af en toe ook door de harde meltemia-wind. Na weer zo'n smaakpapillenstrelende avond en de nodige raki kwam het gesprek uit op olijfolie. Waarom vonden we geen olijfolie van die kwaliteit bij ons? Oh, dat kwam omdat ze zelf veel verbruikten, en wat nog restte kochten andere mediterrane landen op. Konden we dit vloeibare goud, want zo noemden we het intussen, niet exporteren naar België?. "Ochi!", het Griekse neen dus, dat zat er niet in. Ontelbare keren zijn we opnieuw naar Kreta gereisd, maar het antwoord bleef steeds hetzelfde: "Ochi, het kan niet, geen olie voor België". We bleven bot vangen.

Tot de wetgeving veranderde

Af en toe is het fijn dat wetten veranderen, ook in Griekenland. Nu mag een Griekse boer zelf handel drijven en dient hij niet langer via een trader te werken. Misschien beginnen de Grieken te beseffen dat je het beste niet alleen voor jezelf moet houden? Feit is dat de deuren voor export naar België open zijn gegaan, en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Vooral de olie van Zuid-Kreta, uit de zonnige regio Messara, wordt geëxporteerd. De zon straalt er in overvloed, de bodem is ideaal en het water is afkomstig van de achterliggende bergen. Alle ingrediënten voor een topproduct. De olijven worden veelal met de hand geplukt en met moderne machines lokaal verwerkt. Ze produceren een olijfolie die ver boven de minimumwaarde van extra virgin olie uitstijgt. Om de naam extra virgin te mogen gebruiken, mag er maximaal 0,8 aciditeit zijn. Deze olie haalt er 0,2. Super!

Natuurlijk is deze Kretenzische olijfolie niet de enige top olie die er te verkrijgen is. Verscheidenheid moet er zijn. Voor olijfolie zijn, net zoals voor wijn, de internationale competities belangrijk.

Prijswinnaars genoeg, maar wie staat al jaren aan de top. Dat was voor ons belangrijk. Zo kwamen we terecht in Spanje. Bij Oro Del Desierto in Tabernas vonden we wat we zochten. Een topgamma van verschillende biologische exra virgin oliën gemaakt met passie. Oro Del Desierto, of het goud van de woestijn.

En op vraag van de klant ben ik op zoek gegaan naar een Italiaanse olijfolie? Zo kwam de familie Pruneti in het vizier, een famile die al verscheiden generaties schotterende olijfolie maakt. En nog wel echte Toscaanse extra virgin olijfolie. Ook zij hebben hun eigen machines en eigen olijfgaard met meer dan 30 000 bomen. Gegarandeerd echt Toscaans en top!

Gediplomeerde olijfolieproever/sommelier

Mijn profiel in het Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva register.