Gratis verzending in België vanaf € 59,-

Olijfolie werd een beetje duurder, maar blijft de gezondste keuze

Het is geen nieuwtje meer. De media berichten dagelijks over de stijgende voedselprijzen en olijfolie is recent één van de koplopers.

Wat is er aan de hand?

Sinds 2019, met de corona golf en daarna de oorlog in Oekraïne zien we een gestage toename van de voedselprijzen. Voor olijfolie zien we echter dat de prijsstijging beperkt bleef tot 10 % over 4 jaar, wat duidelijk minder was dan de prijsverhoging van andere voeding.

Half 2023 zien we een verdere stijging. De reden? Eenvoudig : climate change en daardoor een gehalveerde oogst, al voor het tweede jaar op rij.

Voor Spanje, verantwoordelijk voor 60% van de wereldwijde olijfolieproductie zijn dit rake klappen die nu pas echt voelbaar zijn. Vorige jaren en met de oogst van eind 2022 was er ook een halvering van de olijvenoogst. Echter toen kon dit tekort weggewerkt worden met de olijfolie overschotten van het vorige productie jaar. Vele producenten traden hun boekje te buiten door deze overschotten te vermengen met de vers geperste olijfolie. Onterecht werd deze mengeling ook als extra virgin olie gelabeld.

Maar met de productie van 2023 liggen de zaken anders. Er zijn geen overschotten meer van de vorige oogst. Door het tekort zijn de producenten van olijfolie van mindere kwaliteit (de virgin en ordinary olijfolie) verplicht om de gering beschikbare olijven en oliën duur te betalen. Vooral de prijzen van de supermarkt oliën schieten de lucht in en komen in de buurt van kwaliteitsvolle extra virgin olijfolie.

Als gecertifieerde olijfolieproever is mijn doel de beste extra virgin olie te leveren maar aan een eerlijke prijs.

Mijn Spaanse, Italiaanse en Griekse producenten bezitten eigen olijfgaarden en hebben de productie volledig in eigen handen. Zij verkopen enkel olie aan gespecialieerde zaken, zoals Olijfolieboetiek.

Dankzij onze jarenlange goede samenwerking kan ik hun topproducten aanbieden, zonder woekerprijzen en zonder degradatie van de kwaliteit!

Griekse olijfolie is steeds ondergewaardeerd. De laatste jaren zien we echter dat de Griekse olie eindelijk de terechte faam en waardering krijgt. Vooral Italiaanse traders vragen meer naar Griekse olie met ook daar grote prijsstijgingen als gevolg.

Het probleem van vraag en aanbod en prijsstijgingen zag ik vorig jaar aankomen. Daarom ben ik met een aantal Griekse producenten gaan praten en vooral de olijfolie gaan proeven. Terra Zakros, Sitia 02 en Agouron verdwijnen mettertijd uit olijfolieboetiek en worden vervangen door de olijfolie van de Vafis familie. Een andere top olijfolie, van dezelfde Koroneiki olijfsoort, ook uit het Zuiden van Kreta en in hun eigen molen op een moderne manier geproduceerd.

Welkom Vafis olijfolie, een mooi familiebedrijf bedrijf uit de regio Messara (Zuid Kreta). Vafis heeft een rijke geschiedenis van olijfolieproductie en behaalde verscheidene prijzen bij internationale wedstrijden.

Olijfolieboetiek zal er steeds voor blijven zorgen dat wie een gezonde en lekkere olijfolie van topkwaliteit op zijn tafel of in zijn keuken wil, hier terecht kan

27 januari 2024, door Philippe