Gratis verzending in België vanaf € 59,-

Hoe wordt olijfolie gemaakt? Een stapsgewijze uitleg

Olijfolie is een belangrijk onderdeel van de moderne keuken en de vraag naar deze gezonde olie blijft wereldwijd groeien. Maar hoe wordt olijfolie eigenlijk geproduceerd?

Het productieproces van olijfolie begint bij de olijfboomgaarden waar de olijven worden geplukt. Dit gebeurt meestal in de herfstmaanden, wanneer de olijven bijna rijp zijn. De olijven worden met de hand of met behulp van machines geplukt en vervolgens naar de oliemolen gebracht.

In de oliemolen worden de olijven gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden ze geplet tot een pasta, inclusief de pitjes. Vervolgens start de "malaxatie" een proces waarbij de olijfoliepasta als het ware gekneed wordt. De olijfolie wordt hierbij ook van de andere ingrediënten gescheiden.

De olijfolie die hieruit voortkomt, wordt in grote tanks bewaard om te bezinken. Tijdens het bezinken zullen er deeltjes naar de bodem zakken, waardoor er een heldere olijfolie ontstaat. Deze olijfolie wordt vervolgens gefilterd om eventuele resterende deeltjes te verwijderen. De olijfolie wordt bewaard in roestvrijstalen tanks die gekoeld zijn en waarbij de aanwezige lucht vervangen wordt een inert gas zoals bijvoorbeeld stikstof. Hierdoor kan er geen oxidatie van de olijfolie plaatsvinden en kan deze langer haar geurige gezonde frisheid bewaren.

Ten slotte wordt de olijfolie gebotteld en is deze klaar voor gebruik.

Het productieproces van olijfolie is een ambachtelijke en nauwgezette taak die veel zorg en aandacht vereist. De romantiek van dit proces is nochtans weg. De beste olijfolie verkrijgt men immers met ultra moderne machines.

22 februari 2023, door Philippe