Gratis verzending in België vanaf € 59,-

Hoe wordt olijfolie gemaakt? Een stapsgewijze uitleg

Olijfolie is een belangrijk onderdeel van de mediterrane keuken en de vraag naar deze gezonde olie blijft wereldwijd groeien. Maar hoe wordt olijfolie eigenlijk geproduceerd?

Het productieproces van olijfolie begint bij de olijfboomgaarden waar de olijven worden geplukt. Dit gebeurt meestal in de herfstmaanden, wanneer de olijven rijp zijn. De olijven worden met de hand of met behulp van machines van de bomen geplukt en vervolgens naar de oliemolen gebracht.

In de oliemolen worden de olijven gewassen om vuil en stof te verwijderen. Daarna worden ze fijngemalen tot een pasta, inclusief de pitjes. Deze pasta wordt vervolgens in een machine geperst om de olijfolie te scheiden van de rest van de ingrediënten.

De olijfolie die hieruit voortkomt, wordt in grote tanks bewaard om te bezinken. Tijdens het bezinken zullen er deeltjes naar de bodem zakken, waardoor er een heldere olijfolie ontstaat. Deze olijfolie wordt vervolgens gefilterd om eventuele resterende deeltjes te verwijderen.

Ten slotte wordt de olijfolie gebotteld en is het klaar voor gebruik. De beste kwaliteit olijfolie wordt vaak verkregen uit de eerste koude persing. Dit betekent dat de olijven op een lage temperatuur worden geperst, waardoor de olie niet wordt verhit en alle smaken en voedingsstoffen behouden blijven.

Het productieproces van olijfolie is een ambachtelijke en nauwgezette taak die veel zorg en aandacht vereist. Door dit proces te volgen, kunnen we genieten van een heerlijke olijfolie die niet alleen goed smaakt, maar ook gezond is.

22 februari 2023, door Philippe