Gratis verzending in België vanaf € 59,-

Extra virgin olijfolie: de gezondste vetstof, die nog lekker is ook!

Olijfolie is een belangrijk ingrediënt in de mediterrane keuken en wordt vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen. Het wordt gemaakt van de vruchten van de olijfboom, de olijfjes en is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen.

Een van de belangrijkste eigenschappen van gezonde olijfolie is het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, waaronder oliezuur. Dit type vet helpt bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte (het "slechte" cholesterol) en het verhogen van het HDL-cholesterolgehalte (de "goede" cholesterol) in het bloed. Dit kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Extra Virgin Olijfolie is ook rijk aan antioxidanten, met name vitamine E en polyfenolen. Deze stoffen kunnen helpen bij het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen, die kan leiden tot veroudering en ziekte. Bovendien, polyfenolen in olijfolie dragen bij aan de vermindering van ontstekingen in het lichaam, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van veel chronische ziekten.

Extra Virgin olijfolie is ook een uitstekende bron van vetzuren, waaronder omega-3 en omega-9. Deze vetzuren zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam en zijn betrokken bij vele lichaamsprocessen, waaronder het reguleren van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle olijfolie gelijk is. Om het meeste te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie, moet u kiezen voor Extra Virgin olijfolie, die wordt gemaakt van de eerste persing van de olijven en ondergaat alleen mechanische bewerking. Dit type olijfolie behoudt meer van zijn natuurlijke antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen dan andere (minderwaardige) soorten olijfolie.

Extra Virgin olijfolie mag gerust gebruikt worden voor bakken en braden. De gezonde eigenschappen en smaak nemen dan een beetje af, maar u bent nog steeds met 's werelds gezondste vetstof aan de slag. Wil u ten volle alle voordelen behouden kan u natuurlijk de olijfolie toevoegen aan uw gerechten na het koken, als een dressing of als een finishing olie.

Samengevat, olijfolie is DE gezonde keuze, rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen die het risico op hart- en vaatziekten verminderen en daardoor het risico op ontsteking en ziekte verminderen. Extra virgin olijfolie, is de beste keuze voor het maximaliseren van uw gezondheidsvoordelen.

Het is een top idee om olijfolie in uw dagelijks dieet te integreren, samen met andere gezonde voedingsmiddelen, zoals groenten, fruit, volkoren en eiwitten.

Elk dieet moet op het individu afgestemd worden. Maar het Mediterraan dieet met veel extra Virgin olijfolie wordt wereldwijd door diëtisten verkozen als beste.

P.S. Extra Virgin , extra vergine en extra vierge zijn synoniemen voor extra zuivere olijfolie

22 januari 2023, door Philippe